Stranica se učitava...

Savez za sinhrono plivanje Srbije

Vesti

MAJA KOS

Ove godine navršava se 20. godina kako smo ostali bez Maje.
Ko je bila Maja Kos?
Rođena 6.6.1968. Beograd, preminula 16.03.2000. Beograd.
Bila je jedino dete Radmile i Anđelka Kos.

Sportsku karijeru je započela sa šest godina u PK “Crvena Zvezda” pod rukovodstvom legendarne Atine Bojadzi. Sa četrnaest godina postaje umtnička plivačica u tada sekciji, a kasnije Klubu “25.maj”.
Bila je reprezentativka SFR Jugoslavije. Učesnica šampionata Evrope u disciplini duet 1985. (Sofija) i 1987. (Strazbur), kao i na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barseloni. Oprema u kojoj je nastupila na OI, nalazi se u Olimpijskoj zbirci Muzeja za sport Republike Srbije.
Sudila je na 1. Državnom prvenstvu 1993. godine održanom u Beogradu.
Tokom studija na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, bila je na šestomesečnom plivačkom i trenerskom usavršavanju na Državnom Univerzitetu Ohajo (SAD) 1994.godine, nakon čega je izabrana za Saveznog trenera tadašnje države.

Bila je trener juniorske i seniorske reprezentacie, 1995. godine je vodila solo i duet na Evropski šampionat u Beč. Radila je u KUSP ”25.maj” sa svim selekcijama plivačica. Takođe je radila u VK ”Crvena zvezda” na obuci plivanja, kao i pomoćni trener na kampovima, Škole sinhronizovanog plivanja “Tašmajdan” 1992. i 1993.godine.
Sa mesta saveznog selektora juniorske reprezentacije Jugoslavije je otišla u večnost.
Sećanja na Maju će uvek biti prisutna!