Stranica se učitava...

Savez za sinhrono plivanje Srbije

Vesti

DIURETICI U SPORTU

Analizom iskustava drugih antidoping agencija Antidoping agencija Republike Srbije je došla do zaključka da je u poslednje vreme pooštrena kaznena politika po pitanju zloupotrebe diuretika u sportu, pa se sada sportisti (posebno oni koji pripadaju težinskim sportovima) često kažnjavaju sa 4 (četiri) godine zabrane učešća u sportu, u slučaju pozitivnog testa na diuretike.

Skrećemo pažnju savezima da podsete sportiste i pomoćno osoblje sportista da se diuretici nalaze na Listi zabranjenih doping sredstava.

Diuretici se zloupotrebljavaju kao maskirajuća sredstva u sportu ili sredstva za skidanje kilaže u težinskim sportovima. Upotreba diuretika zabranjena je u sportu na takmičenju i izvan takmičenja.

Načelno, diuretici su lekovi koji se koriste za lečenje različitih medicinskih stanja poput povišenog krvnog pritiska. Ukoliko je neophodno da sportista koristi diuretik u terapijske svrhe, pre upotrebe neophodno je da aplicira za izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE).

Formular za izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE formular) dostupan je na sajtu ADASa:
https://www.adas.org.rs/wp-content/uploads/dokumenti/tue.doc

Pre upotrebe bilo kog leka savetujemo sportiste da popune Zahtev za mišljenje o leku kako bi saznali da li se u njemu nalaze zabranjene supstance:
https://www.adas.org.rs/tue/misljenje-o-leku/